Αναζήτηση

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Οι 5 καβγάδες που ακόμη και τα “ευτυχισμένα ζευγάρια” κάνουν

 
 Marriage Arguments Fights Couples
 
 
 
Πιθανόν να σκέφτεστε ότι  τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν πρέπει να διαφωνούν σχεδόν για τίποτα.  Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα σχέσης, ακόμα και τα ευτυχισμένα ζευγάρια σε κάποιο σημείο του κοινού τους βίου θα έρθουν αντιμέτωπα με διάφορες ρήξεις . Όταν οι  σύντροφοι είναι στην αρχή της σχέσης τους καταναλώνουν τόσο χρόνο και ενέργεια στην σωματική έλξη που νιώθουν ο ένας  για τον άλλον που  δεν μπορούν καν να δουν ότι η ζωή συνεχίζεται γύρω τους. Είναι σίγουροι ότι ταιριάζουν σε όλα, ότι έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και ευαισθησίες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να  εξιδανικεύουν την σχέση τους.

  Όταν με το πέρας του χρόνου ο αρχικός ενθουσιασμός καταλαγιάζει και η αληθινή αγάπη εγκαθίσταται τότε αρχίζουν να εμφανίζονται κραυγαλέες διαφορές ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας με αποτέλεσμα πολλές φορές το σπίτι να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι ρήξεις αυτές δεν θα πρέπει να αποτελούν σε καμία περίπτωση λόγο χωρισμού, αλλά απεναντίας  θα  πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

 
Ο καβγάς για τα χρήματα: Λογικό είναι μπαίνοντας σε μία σχέση συγκατοίκησης, να μην έχετε τις ίδιες απόψεις για την γενικότερη διαχείριση των χρημάτων, την αποταμίευση, ή την σπατάλη, καθώς ο καθένας σας πιθανόν να είχε ήδη αποκτήσει (προ σχέσης)  την οικονομική του ανεξαρτησία και τον δικό του τρόπο διαχείρισης. Μπορείτε λοιπόν από την αρχή του κοινού σας βίου να είστε ξεκάθαροι και να θέσετε μαζί  τους οικονομικούς στόχους, τα όρια στα οποία μπορείτε να κινηθείτε, αλλά και το γενικότερο budget. Αν είστε απόλυτα ειλικρινείς μπορείτε μάλιστα να εκμυστηρευθείτε στον σύντροφό σας τις «κακές» σας συνήθειες που δυσκολεύουν συνήθως την όποια προσπάθεια κάνετε για αποταμίευση.

 

 Ο καβγάς για το «όχι πια σέξ»: Μπαίνοντας στην ρουτίνα της καθημερινότητας, μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι το σεξ με τον σύντροφο σας δεν είναι στην ίδια συχνότητα όπως παλιά.  Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλα τα ζευγάρια κυρίως λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων, της έλλειψης χρόνου ή του στρες. Οι σύμβουλοι γάμου πιστεύουν ότι η σεξουαλική μας ορμή αλλάζει διαρκώς, όπως επίσης διαρκώς αλλάζουν τα ενδιαφέροντά μας και το σώμα μας. Θα πρέπει λοιπόν αντί να ανακυκλώνουμε την ένταση  και την ανησυχία που μας δημιουργεί αυτό το θέμα,  να το συζητήσουμε με τον σύντροφό μας και να αναθερμάνουμε την σχέση μας δίνοντας μία ευκαιρία στην λίμπιντο να ξαναβρεί τον χαμένο της δρόμο.  


Ο καβγάς για τους συγγενείς: Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί συγγενείς εκατέρωθεν με τους οποίους θέλετε να περάσετε ευχάριστες στιγμές. Σίγουρα επίσης θα υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το ποιόν θα επισκεφτείτε πρώτα, με ποιούς θα διασκεδάσετε στις γιορτές,  ή με ποιούς θα πάτε διακοπές, καθώς θέλετε να τους δείτε όλους, αλλά πολλές φορές σας πιέζει ο χρόνος. Καλό θα ήταν πριν χαλάσετε την καλή σας διάθεση μαλώνοντας  για το με «ποιανού τους συγγενείς βρεθήκατε την τελευταία φορά» να συζητήσετε με τον σύντροφό σας και να κάνετε ένα πλάνο μαζί, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει και τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι όσο σημαντικοί είναι εκείνοι για εσάς, το ίδιο σημαντικός είναι και ο σύντροφος σας, αλλά και οι στιγμές που περνάτε μαζί του.

 
Ο καβγάς για το « ό, τι κάνεις δεν το κάνεις σωστά» : Πολλές φορές τα ζευγάρια μαλώνουν έντονα για θέματα της καθημερινότητας, όπως τις δουλειές του σπιτιού (πού άφησε ο άλλος τα ρούχα, με ποιόν τρόπο σιδέρωσε το πουκάμισο, ή πώς έπλυνε τα πιάτα, ) , ή τις εξωτερικές δουλειές (πάντα μόνο ο ένας πάει super market, στην τράπεζα ή στις δημόσιες υπηρεσίες). Σε κάθε περίπτωση κάνουμε παράπονα για τον τρόπο που διεκπεραιώνει το ταίρι μας τις όποιες υποχρεώσεις, συγκρίνοντας πάντα τον τρόπο του με τον δικό μας και πιστεύοντας ότι ο δικός μας τρόπος είναι και ο καταλληλότερος. Έτσι λοιπόν αναλωνόμαστε σε καβγάδες, ξεχνώντας ίσως και το πιο σημαντικό ότι τουλάχιστον οι δουλειές έγιναν! Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον τρόπο που έχει ο σύντροφό σας, απλά αποδεχτείτε αυτόν, και το γεγονός ότι πριν σας γνωρίσει είχε πολλές συνήθειες και έκανε πολλά πράγματα διαφορετικά από εσάς. Ίσως μάλιστα με τον καιρό ο ένας να υιοθετήσει τον τρόπο του άλλου.

Ο καβγάς για το «να είσαι χρήσιμος, χωρίς να είσαι παντογνώστης»: Όλοι χρειαζόμαστε την στήριξη και την καθοδήγηση που μπορούν να μας προσφέρουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να νιώθουμε ανήμποροι, ή ανίκανοι στο να βοηθήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι μία λεπτή ισορροπία στην σχέση την οποία θα πρέπει να διατηρήσουν και οι δύο πλευρές κάθε φορά που χρειάζεται ο ένας την βοήθεια του άλλου. Να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε αλλά μόνο στον βαθμό που μας έχει ζητηθεί, χωρίς να επιδεικνύουμε ανωτερότητα, ή να κάνουμε σχόλια για τις διαφορετικές ικανότητες που μπορεί να έχουν τα δύο φύλα. Με άλλα λόγια, να μην δείξουμε πχ πώς καρφώνουμε με το σφυρί, αν μας έχει ζητηθεί μόνο να το κρατήσουμε.

Αυτοί είναι λοιπόν οι 5 κοινοί καβγάδες που κάνουν ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια. Εφόσον τώρα τους γνωρίζετε, μπορείτε αν θέλετε να τους αποφύγετε και να τους βγάλετε από την σχέση σας όσο είναι ακόμη νωρίς..!

γράφει η ψυχολόγος Καλλιόπη Πουλιάκη

Reference: Ross, Valerie, and Leigh Newman. Marriage arguments: Fights all couples have to have at least once. (n.d.): n. pag. Huffington Post. 27 Feb. 2013. Web. 28 Feb. 2013. http://www.huffingtonpost.com/2013/02/27/marriage-arguments-fights-couples_n_2689530.html, goodtherapy.org

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου