Αναζήτηση

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΑΫΠΝΙΕΣ....

Free Stock Photography - Intense Eagle Eye
© Photographer: Dnally | Agency: Dreamstime.com
Η αϋπνία ταλαιπωρεί 1 στους 3 ενήλικες ενώ εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και ηλικίες άνω των 65 ετών. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί υποφέρουν από αϋπνία σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, κυρίως όταν έχουν έντονους προβληματισμούς και στρες στην καθημερινότητά τους.
΄Εχουν καταγραφεί 4 είδη διαταραχής ύπνου που ταλαιπωρούν τους συνανθρώπους μας:
 Δυσκολία στο να κοιμηθούν: Περνούν ατελείωτες ώρες στο κρεβάτι, αλλάζοντας διαρκώς πλευρό, χωρίς αποτέλεσμα. Όταν καταφέρουν να κοιμηθούν παρόλα αυτά ο ύπνος τους είναι βαθύς, χωρίς διακοπές.
Δυσκολία στο να διατηρήσουν τον ύπνο: Εφόσον κοιμηθούν για μερικές ώρες ξυπνούν συνεχώς κατά την διάρκεια της νύχτας χωρίς αφορμή και αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να κοιμηθούν μετά. Ως αποτέλεσμα κοιμούνται λίγες ώρες συνολικά και δεν ξεκουράζονται.
Ξυπνούν πολύ νωρίς: Αυτή η κατηγορία ταλαιπωρεί όσους ενώ καταφέρνουν να κοιμηθούν ξυπνούν πολύ νωρίς σε σχέση με το επιθυμητό.
Κακή ποιότητα ύπνου:  Γενικότερα κοιμούνται εύκολα αλλά ελαφριά, με συνεχείς διακοπές.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς για να αντιμετωπίσει την αϋπνία είναι να αντιληφθεί εάν πρόκειται πραγματικά για διαταραχή ύπνου αυτό που τον βασανίζει, ή εάν είναι κάτι άλλο το οποίο του δημιουργεί αϋπνία.. Παρακάτω παρατίθενται τα βασικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και μπορεί να σχετίζονται με δυσκολία στο να κοιμηθεί...

 Οικονομικά προβλήματα, εργασιακά θέματα, διαπροσωπικές σχέσεις, προβλήματα συναισθηματικής φύσης, κατάθλιψη, απωλεια/πένθος

Πολύ πιθανόν να αλλάζεις διαρκώς πλευρό γιατί έχεις έντονους προβληματισμούς με την δουλειά σου, την σχέση σου, τους φίλους σου ή δυσκολίες οικονομικής φύσης. Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί αυτό προσπάθησε να κάνεις κάτι διαφορετικό. Σήκω από το κρεβάτι σου και πήγαινε κάπου ήσυχα έχοντας ένα σημειωματάριο. Γράψε ολα τα προβλήματα που σε απασχολούν και για καθένα από αυτά βρές όσες λύσεις σου έρχονται στο μυαλό. Διάλεξε την πιο καλή λύση για εσένα και γράψε όσα χρειάζεται να κάνεις και ό,τι χρειάζεται να έχεις για να πλησιάσεις στην επίλυση. Στην συνέχεια ανέφερε όσα εμπόδια είναι πιθανόν να εμφανιστούν στον δρόμο σου και σκέψου κάποιες λύσεις και για αυτά. Μόλις τελειώσεις πες στον εαυτό σου: "ΟΚ! αυτό ήταν για σήμερα! δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο αυτή την στιγμή. Φτάνει για σήμερα! Δεν θα συνεχίσω να ανησυχώ μέχρι να ξημερώσει!" Σκέψου κάτι όμορφο ή άκου λίγο χαλαρωτική μουσική και ετοιμάσου για ύπνο. Εάν βέβαια συνεχίσει να σε ανησυχεί κάτι και πάλι έντονα τότε σκέψου: "Έκανα ό,τι μπορούσα για σήμερα.. με το να συνεχίσω να ανησυχώ αυτή την στιγμή δεν θα βοηθήσει σε κάτι.. θα το διαχειριστώ αύριο"

Tips για όνειρα γλυκά!

  • Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο σε συγκεκριμένη ώρα εάν είναι εφικτό ,έτσι ώστε να αποκτήσεις ρουτίνα 
  • Να κοιμάσαι το λιγότερο 6 ώρες, το περισσότερο 9
  • Δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για ύπνο, πχ σωστή θερμοκρασία δωματίου, κατάλληλος φωτισμός, άνεση στον χώρο, ησυχία
  • Να αποφεύγεις να γυμνάζεσαι αργά το απόγευμα γιατί είναι πιθανόν να σου δημιουργήσει ένταση
  • Μην πίνεις καφεϊνη/ αλκοόλ λίγο πριν κοιμηθείς και περιόρισε το κάπνισμα
  • Μην χρησιμοποιείς το κρεβάτι σου για άλλες ασχολίες κατά την διάρκεια της ημέρας πχ να βλέπεις tv, να διαβάζεις, να τρώς κτλ
  • Εάν παίρνεις φαρμακευτική αγωγή βεβαιώσου πως δεν σου δημιουργεί αϋπνία 
  • Εφόσον δεν μπορείς να κοιμηθείς για τουλάχιστον 30 λεπτά αφότου έχεις ξαπλώσει, σήκω από το κρεβάτι και κάνε κάτι άλλο (πχ άκου λίγο μουσική, διάβασε κάτι)
γράφει η ψυχολόγος Καλλιόπη Πουλιάκη 


Free Stock Image - Antelope Aura
© Photographer Mistercheezit | Agency: Dreamstime.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου